Yamazato’s culinaire traditiesThe art of Craftsmanship
The Art of Craftsmanship gaat over de liefde voor authenticiteit en ambachtelijkheid. Over hoe toewijding en het vasthouden aan eeuwenoude tradities, kan leiden tot de hoogst mogelijke waardering. Zoals in dit verhaal, over het eerste Japanse Michelinsterren restaurant buiten Japan.
In de jaren zeventig was het culinaire landschap in Nederland nog behoorlijk eenzijdig te noemen. Niet alle gasten waren dan ook direct enthousiast over de kaiseki-keuken van restaurant Yamazato; het traditionele restaurant van Hotel Okura Amsterdam. Dat is een halve eeuw later wel anders. Yamazato ontving als eerste Japans restaurant buiten Japan een Michelinster en mag zich verheugen in een grote en trouwe schare fans.
Een traditioneel kaiseki-diner bij restaurant Yamazato is een zeer bijzondere ervaring. De authentieke gerechten worden in een vaste volgorde geserveerd en balans is daarbij essentieel. Tussen de gerechten onderling, maar ook tussen smaken, texturen, opmaak en kleuren. De kaiseki-keuken kent vijf seizoenen: winter, lente, vroege zomer, zomer en herfst. Niet alleen de gerechten, waarin verse en pure ingrediënten altijd een hoofdrol spelen, ook het servies en zelfs de kimono’s van het bedienend personeel, zijn aangepast aan deze vijf seizoenen. Een bezoek aan Yamazato is dan ook veel meer dan een etentje. Het is een kunstvorm; the art of craftmanship, waarbij door de keukenbrigade en het bedienend personeel, gestreefd wordt naar perfectie en authenticiteit.